Newsletter Signup:
 
Search:
in site
Follow us: Facebook Twitter

Obiective turistice si Informatii despre regiunea: Bucovina

Transilvania Maramures Banat si Crisana Bucovina Moldova Bucuresti Muntenia Oltenia Dobrogea Harta Romania


Localizata in nord-estul tarii, Bucovina este, alaturi de Maramures, regiunea unde traditiile se imbina armonios cu realitatile moderne. Asezarea Bucovinei intre civilizatia vestica si cea estica, a avut o influenta majora in formarea culturii si spiritualitatii sale. Ca o reactie la amenintarea turca si presiunea catolica, aceasta parte a tarii a fost impanzita de manastiri si biserici fortificate, simboluri remarcabile ale religiei ortodoxe ce a supravietuit peste veacuri, intarindu-i pe oamenii acestor meleaguri. Manastirea Voronet - numita si "Capela Sixtina" a Orientului va va uimi prin albastrul sau, asa cum Manastirea Sucevita se remarca prin culoarea verde, Manastirea Putna, loc de odihna a voievodului Stefan cel Mare, va va impresiona prin deosebita locatie. Nu ratati ocazia de a trece pragul manastirilor pictate de aici, obisnuiti-va cu viata de localnic alegand o pensiune din regiune, gustati vestitele bucate bocovinene, sau bucurati-va de aerul tare al statiunii Vatra Dornei, sunt doar cateva sugestii care ne permitem sa vi le sugeram.

Regiunea Bucovinei este cunoscuta in principal pentru istoricul ei bogat, ca tara manastirilor. Prin complexitatea obiectivelor insa Bucovina incanta si calatorul de rand care doreste sa vada o flora si fauna bogata, relieful permitand practicarea unor sporturi ca escaladarea, alpinismul precum si raftingul.

Arta populara a acestei regiuni atrage atentia prin persistenta practicarii mestesugului ceramicii, textilelor, a lemnului si predarea acestor mestesuguri din tata in fiu. Ar fi deci recomandata vizitarea tuturor frumusetilor naturale, dar si a celor populare, a culorilor si formelor arhitecturale care sunt unice in toata lumea.

Cunoscuta pentru Manastirile ei care fac parte din mostenirea UNESCO, Bucovina intruneste o varietate de obiective turistice care indeplineste si cele mai mari asteptari de la calatorul umblat. Trebuie amintite Manastirile Moldovita, Voronet, Humor, iar biserici ca Arbore, Probota, Patrauti, sau Biserica “Sf. Gheorghe” din Suceava. Alte puncte de reper sunt Sucevita, Putna, Dragomirna, Bogdana, Rasca care fac parte si din patrimoniul national.

Manastirea Moldovita este situata la 66 de km de municipiul Suceava si pastreaza in muzeul sau manuscrise, broderii insasi din vremea ctitorului Petru Rares. Manastirea Voronet renumita pentru culoarea specifica in care a fost pictate frescele exterioare,“albastrul de Voronet”, se afla la 41 de km de Suceava si este considerata de unii istorici de arta ca “capela sixtina a estului”

Manastirea Humor se afla la 40 de km de Suceava si se dateaza din timpul lui Alexandru cel Bun renumita pentru culoarea rosie distincta la picturile exterioare si pentru tematica acestor picturi. Biserica Arbore construita in 1503 se evidentiaza prin detaliile sale reprezentative ale artei moldovenesti a evului mediu. Manastirea Sucevita cea mai bine conservata dintre toate bisericile din Bucovina are si un muzeu de seama care pastreaza documente si valori din secolele XV-XVI.

In Suceava orasul cel mai important din regiune gasim Manastirea Sfantul Ioan cel Nou care adaposteste moastele Sfantului Ioan cel Nou. Orasul merita vazut si pentru vestigiile Cetatii de Scaun a Sucevei. Manastirea Zamca cetatea manastire ne reaminteste de trecutul armenesc al orasului.

Dar daca vrem sa descoperim si natura splendida din Bucovina exista rezervatii precum “12 apostoli” Cheia Lucavei, sau Parcul National Bogdaneasa.

Clima

Conditiile climatice sunt favorabile practicarii turismului in tot timpul anului; zapezile abundente ce cad iarna in spatiul montan sunt favorabile practicarii sporturilor de iarna, plimbarilor cu sania trasa de cai. Daca va hotarati sa vizitati zona turistica Bucovina in perioada verii, va sfatuim sa va puneti in bagaje si un pulover mai gros, in special in zona montana verile fiind mai racoroase.

Populatie

710.000 loc la o suprafata de 8553km2 (3,6% din suprafata Romaniei), fiind din acest punct de vedere, al doilea judet al tarii (ca marime), dupa Timis.

Populatia majoritara este alcatuita din romani, alaturi de acestia intalnindu-se si poloni, ucraineni, lipoveni, nemti, evrei, etc, ca rezultat al colonizarilor facute de Imperiul Austro-Ungar.

Principalele localitati

Suceava - resedinta judetului Suceava, important centru turistic al Romaniei in special prin vechile monumente ce amintesc de glorioasa cetate de scaun a Moldovei. Suceava este atestata documentar pentru prima data in 1388 ca si capitala a Moldovei.

Vatra Dornei - statiune turistica si balneoclimaterica situata la 112 km de Suceava si 42 km de Campulung Moldovenesc la o altitudine de 800m, intr-o frumoasa depresiune vulcanica.

Asezare veche - legenda spune ca numele i l-a dat Dragos Voda in amintirea unei frumoase pastorite intalnite pe aceste meleaguri - Vatra Dornei este mentionata documentar la finele secolului al XVI-lea si ca stabiliment balnear in anul 1845. Statiunea este un punct de plecare in excursii in muntii Calimani, Pietrosu Bistritei, Giumalau.

Campulung Moldovenesc - statiune climatica, situata la 69 km sud -vest de Suceava, la o altitudine de 630 m cu un bioclimat bogat in ozon; punct de plecare in excursii in masivul Rarau.

Atractii locale

Cu siguranta, intre atractiile turistice ale Bucovinei, un loc principal il ocupa manastirile, adevarate capodopere ale artei bisericesti din perioada feudala. Se spune ca poarta noroc vizitarea, intr-o singura zi, a 7 manastiri. Sa pornim, deci, la drum.

In imediata apropiere a Sucevei (la 12 km de oras) se afla manastirea Dragomirna, ctitorie a mitropolitului Anastasie Crimca (1602), cu incinta fortificata; situata pe malul unui iaz, la marginea padurii, manastirea ofera si loc de popas peste noapte.

Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului se afla la 39 km de Suceava, urmand E571 dinspre Suceava spre Vatra Dornei, cu deviere spre stanga, la iesirea din Gura Humorului. Ctitorita in 1488, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, acest giuvaier al Bucovinei impresioneaza turistii prin albastrul de Voronet, culoare ce da nota dominanta si care s-a pastrat de-a lungul timpului. Inca nu s-au descoperit pana astazi ingredientele care stau la baza realizarii acestei culori; se presupune ca in acest amestec s-a adaugat branza, produs existent din belsug in zona Bucovinei si a carei grasime a contribuit la pastrarea culorii originale; astfel, ploaia nu a reusit sa spele aceasta culoare.

Manastirea Humorului (6km de Gura Humorului, 41 km de Suceava), face parte, alaturi de Manastirea Dragomirna, din categoria lacaselor de cult boieresti, fiind construita de logofatul Teodor Bubuiog, in 1530, ajutorul lui Petru Rares.

Manastirea Moldovita (94 km de Suceava, 36 km de Gura Humorului, ctitorita de domnitorul Petru Rares (fiul lui Stefan cel Mare), in 1532; este cea mai mare dintre bisericile ridicate in perioada de inflorire a stilului moldovenesc.

Manastirea Sucevita, 52 km de Suceava, este ultima dintre manastirile cu picturi exterioare (fiind construita in sec. XIV- lea); este considerata, astfel, testamentul artei medievale romanesti; manastirea este fortificata, iar culoarea dominanta este verdele.

Manastirea Putna, situata intre molcomele obcini ale frumoasei Bucovine, a fost zidita in timpul domniei lui Stefan cel Mare din dorinta de a multumi lui Dumnezeu pentru victoria obtinuta impotriva turcilor (1465). Se spune ca pentru alegerea locului Stefan cel Mare a urcat pe Dealul Crucii (situat in apropiere), de unde a tras cu arcul; locul unde a cazut sageata a fost ales pentru construirea acestei bijuterii, destinata a fi necropola a familiei domnitorului si a urmasilor sai, pana la Petru Rares; in apropiere (1,5km de Putna) se afla chilia sihastrului Daniil (sec. XV), sfatuitorul domnitorului Stefan cel Mare.

Manastirea Bogdana - Radauti (40 km de Suceava) este cea mai veche biserica din Moldova (1365), ctitorie a voievodului Bogdan I; aici se afla mormintele primilor domnitori ai Moldovei.

Alaturi de manastirile Bucovinei, Suceava ofera si numeroase alte atractii:

Cetatea de Scaun (sec. XV), ctitorie a domnitorilor Musatini, situata pe un promontoriu ce domina intreaga vale, cetatea nu a putut fi cucerita niciodata. Astazi pot fi admirate masivele ziduri exterioare, parti din turnuri, precum si ruine ale constructiilor interioare, ce pastreaza, poate, amintirea tradarii ce a dus la distrugerea acestei cetati.

Hanul Domnesc (sec. XVII), situat in plin centrul Sucevei (in spatele Casei de Cultura), a reprezentat de- a lungul timpului locul de intalnire si de petrecere a fiilor de domni intorsi de la vanatoare din codrii Sucevei; tot in acelasi scop, poposea aici si Frantz Iosef, imparatul Austro-Ungariei; in prezent, cladirea adaposteste Muzeul de Etnografie si Arta populara.

Muzeul de Istorie al Bucovinei pastreaza documente si exponate ce povestesc istoria acestor pamanturi; de fapt, in fiecare colt al orasului exista urme ce vorbesc despre tragediile si bucuriile Cetatii Sucevei.

Drumetii, trasee

Daca sunteti doritori de expeditii montane, aveti ce vedea in Bucovina. Va invitam sa strabateti potecile cu pante line si plaiurile domoale ale Obcinelor sau culmile muntilor Giumalau-Rarau, Calimani (2100m alt) Nu ratati intalnirea cu cei 12 Apostoli (la 14 km de Vatra Dornei in muntii Calimani) si popasul la Pietrele Rosii- stanci vulcanice de 10- 15 m inaltime. In Muntii Rarau - simbol turistic al Bucovinei - puteti admira Pietrele Doamnei - calcare alpine inalte de 70 m, situate la 1634 m altitudine nu departe de Cabana Rarau si la 14 km de Campulung-Moldovenesc. Codrul Secular de la Slatioara, aflat tot in Rarau, dar pe versatul estic este unul din cei mai vechi codrii seculari din Europa (exemplare cu peste 350 de ani vechime).

Daca va aflati pe timpul iernii in statiunea balneara Vatra Dornei (112km de Suceava pe E 571) va invitam la schi, pe cele doua partii: Dealul Negru, 3000 m lungime, diferenta de nivel de 400m, grad mediu de dificultate si dotata cu telescaun si partia Parc, 900m lungime, diferenta de nivel de 150m, cu dificultate medie si dotata cu teleschi si baby-schi.

Va invitam sa strabateti cateva trasee care va vor da posibilitatea intelegerii acestor locuri. Desi nu prezinta dificultati legate de ascensiune, lungimea traseelor poate constitui un inconvenient.

T1. Suceava - Dragomirna - Radauti - Putna - Marginea - Sucevita - Vatra Moldovitei - Campulung Moldovenesc - Voronet - Manastirea Humor - Stupca-Suceava (262km lungime) - veti vizita celebrele manastiri feudale, centrul de ceramica neagra de la Marginea, Muzeul Lemnului din Campulung Moldovenesc, Complexul Memorial Ciprian Porumbescu de la Stupca) unul dintre marii compozitori romani, a carui balada va va ramane, cu siguranta, in suflet, pentru multa vreme.

T2. Cabana turistica Mestecanis - vf. Mestecanis - vf. Oitei - vf. Botosul Mare - Dealul Obcina - vf. Manaila - vf. Lucina - pas Carlibaba - sat Bobeica - sat Izvoarele Sucevei (marcaj cu banda rosie, timp de mers:10- 13 ore).

T3. Vatra Dornei - Poiana Spanului - vf. Buza Serbii - Poiana Runc - sat Neagra Sarului (timp de mers 10 ore).

T4. Campulung Moldovenesc - cabana Deia - vf. Deia - pas. Deia - sat Frumosu - pas. Frumosu - vf. Stoieneasa Mare - vf. Stoieneasa - oras Solca (timp de mers 13 ore, triunghi rosu).Hosteluri in regiunea: Bucovina