Newsletter Signup:
 
Search:
in site
Follow us: Facebook Twitter

Obiective turistice si Informatii despre regiunea: Bucuresti

Transilvania Maramures Banat si Crisana Bucovina Moldova Bucuresti Muntenia Oltenia Dobrogea Harta Romania


Bucuresti este capitala si cel mai important oras al tarii, cu mai mult de 2 milioane de locuitori. Un amestec de Orient si Occident, cu strazi comerciale agitate si cafenele intime, cu braserii aglomerate si restaurante cosmopolite, cu cladiri monumentale si gradini romantice care creeaza o atmosfera specifica.

Prin functiile sale complexe, prin pozitia in cadrul tarii si prin numeroasele obiective cu valoare istorica, arhitectonica si culturala, Bucurestiul reprezinta unul dintre principalele centre turistice ale Romaniei. Obiective turistice ale municipiului Bucuresti cum ar fi - Palatul Parlamentului, Atheneul Roman, Arcul de Triumf, Palatul Bancii Nationale, Teatrul National, Parcul Cismigiu, Gradina Botanica, Parcul Herastrau, Muzeul Satului (al doilea ca importanta in Europa dupa cel din Stockholm), Muzeul National de Arta a Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, sau bisericile din secolele 16 - 17 nu trebuie ocolite de nici un vizitator.

Infloritor si important centru cultural, Bucurestiul surprinde si prin destinatiile turistice din imediata sa apropiere. Alaturi de paduri ce acopereau odata Valahia se gasesc manastiri ortodoxe ridicate in secolele XVI - XIX cum ar fi: Cernica, Tiganesti, Caldarusani si desigur Snagov, acolo unde se spune ca s-ar afla mormantul lui Vlad Tepes. La Mogosoaia, o suburbie din nord-vestul orasului, se gaseste palatul domnitorului Constantin Brancoveanu (secolul XVIII), iar la Buftea, un mic oras situate la 10 km nord de Bucuresti, se afla palatul Stirbei, in vecinatatea caruia regizorul Francisc Ford Copola a filmat cateva scene din filmul Dracula.

Bucureștiul se află în sud-estul României, între Ploiești la nord și Giurgiu la sud. Orașul se află în Câmpia Vlăsiei, care face parte din Câmpia Română. La est se află Bărăganul, în partea de vest Câmpia Găvanu Burdea, iar la sud este delimitat de Câmpia Burnazului.

Prima mențiune a localității apare în 1459. În 1862 devine capitala României.

Tradiția spune că întemeierea orașului s-a realizat în vremea lui Bucur, pe care unii îl cred cioban, alții pescar, boier, haiduc. Prima consemnare în scris a acestei tradiții este cea din 1761, a călugărului franciscan Blasius Kleiner.

O altă tradiție, din secolul al XVI-lea, vorbește despre Negru Vodă ca întemeietor al Bucureștiului. Primul care scrie despre acest lucru este raguzanul Luccari, după o călătorie prin Țara Românească în timpul lui Mihai Viteazul. Printr-un document al domnitorului Mircea cel Bătrân din 1410 Bucureștiul este numit „Cetatea noastră”

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459, când prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor locuitori [5]. Documentul, foarte deteriorat, a fost descoperit în jurul anului 1900 [6]. Vlad Țepeș petrece patru din cei șase ani de domnie „în cetatea București”, preferându-l reședinței Târgoviște.

Gradina Botanica

Localizata in centrul orasului, in imediata apropiere a Palatului Cotroceni, Gradina Botanica este probabil unul din cele mai frumoase locuri din Bucuresti

Biblioteca Centrala Universitara

Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de regele Carol I şi a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau. Construcţia clădirii a fost finalizată în 1893 iar în următorii doi ani aşezământul, numit Fundaţia Universitară Carol I, a fost dotat şi amenajat. Inaugurarea a fost făcută de regele Carol I la 14 martie 1895. În 1911, sub conducerea aceluiaşi arhitect, edificiul este extins şi este dat în folosinţă la 9 mai 1914. Începând din aprilie 1990, sub egida UNESCO, a început reconstrucţia şi modernizarea bibliotecii.

Muzeul Ţăranului Român

este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Situat pe Şoseaua Kiseleff, lângă Piaţa Victoriei, Bucureşti, România, este patronat de Ministerul Culturii.

Muzeul Ţăranului Român este continuatorul Muzeului de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială înfiinţat la 1 octombrie 1906. Muzeul s-a mai numit Muzeul de Etnografie şi Artă Naţională, din 1912 Muzeul de Artă Naţională iar mai apoi Muzeul de Artă Populară al Republicii. În 1978, muzeul s-a unit cu Muzeul Satului sub denumirea de Muzeul Satului şi de Artă Populară.

Palatul Cotroceni

Este astăzi sediul Preşedinţiei României

În anul 1679 domnul Ştefan Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o mănăstire.

În anul 1888 principele Carol I al României a construit în incinta mănăstirii un palat care să-i servească drept reşedinţă în Bucureşti. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic veneţian.

În anul 1977 preşedintele Nicolae Ceauşescu a transformat palatul în casă de oaspeţi, iar în 1985 a demolat biserica ridicată de Ştefan Cantacuzino.

Ateneul Român

este o sală de concerte din Bucureşti, clădire situată pe Calea Victoriei în Piaţa Revoluţiei (fostă Piaţa Palatului). Tot aici se află sediul Filarmonicii „George Enescu”. Construita în stil neoclasic cu multe elemente de decoratie tipice arhitecturii franceze de sfârsit de secol, constructia de plan central prezinta mai degrabt un stil eclectic.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf este un monument dedicat unificării tuturor teritoriilor româneşti.

În 1921-1922, în contextul încoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari, Comisia pentru organizarea serbărilor încoronării a apelat la serviciile arhitectului Petre Antonescu pentru ridicarea unui impunător Arc de Triumf în zona nordică a capitalei, pe şoseaua Kiseleff.

Palatul Parlamentului/Casa Poporului

Palatul Parlamentului din Bucureşti, România (cunoscut sub numele de Casa Poporului înainte de revoluţie), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălţime, şi 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafaţă şi alte 8 subterane. Clădirea are aproximativ 1000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli şi saloane, restaurante, restul fiind camere de deservire Construirea Palatului Parlamentului a început în anul 1983, ceremonia aşezării pietrei fundamentale având loc la 25 iunie 1984.

Se află situat în partea centrală a Bucureştiului, pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului, încadrat de str. Izvor la vest si nord-vest, Bd. Naţiunile Unite spre nord, Bd. Libertăţii la est şi Calea 13 Septembrie la sud

Clădirea are o suprafaţă desfăşurată de 330.000 m², înscriindu-se în "Cartea Recordurilor" la capitolul "Clădiri Administrative", pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spaţiale de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Muzeul Naţional de Istorie a României

este cel mai important muzeu al statului român. Deţine obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice şi până în perioada contemporană.

Muzeul a fost înfiinţat în anul 1970, cu scopul de a ilustra evoluţiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spaţiul geografic al României de azi. Sediul său este Palatul Poştelor de pe Calea Victoriei.

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania dr. Moses Rosen

Este gazduit de o fosta sinagoga, construita in 1910. Cunoscuta sub denumirea de Sinagoga Unirea Sfanta, fosta Sinagoga Croitorilor, a functionat ca locas de cult pana in 1968, iar din 15 ianuarie 1978 devine muzeu.

Muzeul, infiintat la initiativa rabinului sef dr. Moses Rosen, prezinta istoria evreilor pe teritoriul romanesc, din secolul II si pana astazi.

Obiecte de cult, picturi realizate de pictori evrei, machete de sinagogi din tara, colectii reprezentative pentru istoria evreilor pe teritoriul romanesc, obiecte reprezentative pentru creatia si cultura evreilor romani, de istoria teatrului idis, toate se gasesc in acest muzeu

Teatrul National din Bucuresti

a fost inaugurat in 1852. Aparitia Teatrului National din Bucuresti s-a datorat schimbarilor de ordin social si politic impuse de Revolutia de la 1848. In cei peste 150 de ani de existenta, Teatrul National Bucuresti a reusit sa reprezinte cele mai importante si mai semnificative piese din dramaturgia universala. La infiintare, primul sau repertoriu cuprindea piese de Voltaire, Moliere, Schiller, Alfieri. In 1861 a fost reprezentat pentru prima oara Shakespeare (Hamlet), in 1895 Ibsen (Rosmersholm), in 1915 Maxim Gorki (Azilul de noapte), in 1919 G. B. Shaw (Candida), in 1921 A. Strindberg (Domnisoara Iulia) si L. N. Tolstoi (Puterea Intunericului), in 1923 A. P. Cehov (Pescarusul) etc.

Vechea cladire a Teatrului National Bucuresti a fost bombardata la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Din 1973 teatrul functioneaza intr-un nou local, un edificiu modern, desfasurat pe o suprafata de 10 000 mp, in centrul capitalei.

Palatul Brancovenesc Mogosoaia

La inceputul anului 1681, Constantin Brancoveanu a cumparat o prima parte de mosie la Mogosoaia, completata dupa trei luni prin noi suprafete de teren. Atras de frumusetea locurilor, viitorul domn a construit aici mai intai o biserica, ce va servi drept paraclis viitoarei curti. A fost terminata la 20 septembrie 1688.

Parcul Herastrau

cel mai mare parc din capitala cu o suprafata de 110 ha, dintre care 70 sunt ocupate de lac, este si cel mai frumos si curat parc din intregul Bucuresti.

Apele, flora și fauna

Bucureștiul se află situat pe malurile râului Dâmbovița, ce se varsă în Argeș, afluent al Dunării. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul orașului, precum Lacul Herăstrău, Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina. Și în centrul orașului există un lac, în Parcul Cișmigiu. Acest lac, fostă baltă în vechiul oraș medieval, este înconjurat de Grădina Cișmigiu, inaugurată în 1847 după planurile arhitectului german Carl F. W. Meyer. Pe lângă Cișmigiu în București mai există și alte parcuri mari: Parcul Herăstrău (cu Muzeul Satului) și Grădina Botanică (cea mai mare din România și care cuprinde peste 10.000 de specii de plante inclusiv exotice), Parcul Tineretului, Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut și ca Parcul Titan sau Parcul IOR), precum și multe parcuri mai mici și spații verzi amenajate de primăriile de sector. De remarcat este prezența nenumăraților maidanezi în parcurile și pe străzile capitaleiHosteluri in regiunea: Bucuresti