Newsletter Signup:
 
Search:
our site only
Follow us: Facebook Twitter

Archive

Promotion of S. Nicolas' route: culture and tourism network


Asociatia Youth Hostel Romania a fost invitata sa participe la un proiect "Promotion of S. Nicolas' route: culture and tourism network", de mare anvergura impreuna cu Asociatia Italiana AIG, Pro Arte Internationale, si Consulatul Italian.

Partenerii Proiectului: Instituto Pugliese di ricerche economiche e sociali; La Compagnia delle Vigne – Xantaria,; Associazione Culturale Nikandros; Institutul Intercultural Timisoara,; Institution Arhipiscopia a Sibiului; Fundatia Universitara Alma Mater Sibiu.

Proiectul expozitiei: Expozitia NIKOLAOS. SATUL LOCURILE CREDINTA, rememoreaza cu ajutorul panoramelor sugestive ale naturii si prin intermediul scenariilor arhitecturale cu detalii artistice si cadre foto sugestive, ruta completa a miticii expeditii din 1087, redând virtual posibilitatea atingerii sarmului sacru al Myrei, privind fetele si locurile, contemplând marea si fundalul cu castelele selgiuchidi si minaretele otomane, unde pulseaz? inima vital? a lui Nicolae, care doreste sa amestece adeptii lui Alah cu devotamentul credinciosilor crestini. Spectatorul e introdus în spatiile Basilicii Sfântului Nicolae din Myra traversând un parcurs orientat. Fiecare interval, fiecare mozaic din pardoseala, orice element pitoresc isi gaseste locatia adecvata, introducând vizitatorul într-un parcurs virtual între istorie, arta, credinta si devotament.

Sectiuni ale expozitiei
Patara


În aceasta prima sectiune se prezinta vizitatorului Patara, orasul natal al Sfântului Nicolae. Azi Patara e o vasta rezervatie arheologica în câmpia aluvionara a Xanthos, de la care pornesc ca niste naufragiati, impunatoarele ruine ale bailor termale, pâna la impozantul Arc de Triumf cu trei arcuri înaltat în jurul anului 100 dc.

Myra
În cea de a doua sectiune vizitatorul este introdus în Myra azi Demre. Multumita Sfântului Nicolae, bisericii si mormântului sau, Myra nu a avut aceeasi soarta ca Patara. Orasul antic, desi este excavat, ofera impresionante privelisti ale monumentelor si zonelor de o frumusete particulara cum ar fi Teatrul greco –roman, necropolele (cimitire antice), Baile Termale si Agora.

Andriake

Antriake, a treia sectiune. Aici în jurul datei de 20 aprilie 1087 trei "caracche" de negustori si marinari barezi, proveniti din Antiochia, au ancorat în rada din Andriake, în portul Myra, pregatiti pentru memorabilul eveniment de stramutare a relicvelor Sfantului.

Myra si Basilica Sfântului Nicolae

A patra si ultima sectiune. Monumentul de importanta majora, care pentru mai bine de sapte secole a reprezentat nucleul devotamentului, care a stat la originea rezonantei orasului în zona mediteraneana si a difuzarii cultului în întreaga lume, e constitui de basilica Sfantului Nicolae, astszi putin izolata de zona moderna din Darme, care probabil ocupa odinioara o pozitie centrala în contextul orasului romano-elen.


Back to archive index.